HD står for hofteledsdysplasi. Det er en lidelse, hvor lårbenshovedet og hofteskålen ikke er tilpasset hinanden optimalt.
HD er en arvelig betinget sygdom. Arvegangen er "polygenetisk", det vil sige at flere forskellige gener afgør, hvorvidt en hund er disponeret for at udvikle lidelsen. Hvis hunden er arveligt disponeret, har den stor risiko for at udvikle HD, især hvis den udsættes for negative miljøpåvirkninger som forkert fodring, overdreven motion eller hurtig vækst.
Typiske symptomer er, at hunden har svært ved at rejse sig op, er slinger i bagkroppen og sætter sig hurtigt ned, når den ikke er i bevægelse.
Dyrlægen skal sikre hundens identitet ved at aflæse hundens ID-nummer (tatovering eller chip) på hunden og bekræfte det aflæste nummer på rekvisitionen.
Hundeejeren skal læse rekvisitionen og sikre sig, at den er udfyldt korrekt, før han eller hun underskriver den.
Herefter indsender dyrlægen røntgenbillederne og HD rekvisitionen til DKK.
Mindstealder for HD-bedømmelse
DKK følger fuldt ud FCIs regler for, hvornår hundene tidligst kan få en officiel bedømmelse. Det betyder for HD-bedømmelser, at de fleste hunde, heriblandt vores kan bedømmes officielt fra 12 måneders alderen.
Dyrlægens mærkning af røntgenbilledet
Den fotograferende dyrlæge alene, må og skal anføre hundens ID-nummer på røntgenbilledet. Dyrlægen afgør selv, om kliniknavnet skal med. ID-nummeret skal dyrlægen aflæse på hunden selv og ikke på dens stambog el. lign. ID-nummeret fremgår samtidig af HD-rekvisitionen. DKK fraklipper herefter igen oplysninger på billedet.
Diagnoser fra den fotograferende dyrlæge
Godt 600 fotograferende dyrlæger har i løbet af 1999 været på et af DKKs kurser om optageteknik m.v. for HD-optagelser. Kun disse dyrlæger er fremover berettigede til at indsende HD-optagelser til DKK til bedømmelse.
Til orientering for hundeejerne kan de fotograferende dyrlæger i 2000 på HD-rekvisitionen angive deres egen vurdering af hundens status. DKK registrerer denne og vurderer herefter, om disse dyrlæger er i stand til at bedømme status korrekt, og om der derfor på lidt længere sigt eventuelt kan være grundlag for at ændre HD-systemets opbygning og "decentralisere" HD-bedømmelserne i større eller mindre grad. Den fotograferende dyrlæge skal således ikke angive en egenbedømmelse, for at hunden kan bedømmes, men egenbedømmelsen er en betingelse, hvis dyrlægen ønsker at medvirke ved en eventuel fremtidig decentralisering.
Link til DKK vedrørende HD-index. Se også en nærmere beskrivelse af beregningen af HD-index.
Link til DKK hvordan bedømmelsen foregår